asure-tarifi
AŞURE TARİFİ, KOLAY VE GÜZEL AŞURE YAPILIŞI

Arapça anlamı Aşara olan ve İslam da büyük önem taşıyan Aşure günü bu senede heyecanla beklenen ve Ramazan ayından sonra en faziletli ay olarak kabul edilen Muharrem ayı içerisinde yer almaktadır. Muharrem ayı içerisinde tutulan oruçların yanı sıra aşure de yapılmaktadır. İnsanlar aşure yaparak hatta komşularına da dağıtarak sevap kazanmak istemektedirler. Bizde sizler için bu yazımızda en güzel aşure tarifi ile kolay yapılan aşure tarifini ve ayrıca aşure günü ile Muharrem ayı'nın anlam ve önemi hakkındaki yazıları sizler için derledik. İşte kolay ve en güzel aşure tarifi...

Aşure Günü Neler Yapılır?
Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.
Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı nafile oruçlarının sevabına kavuşur.
Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.

Aşure Tarifi
Malzemeler
500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g kuru kayısı
200 g kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu

Üzeri için; 
25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın

Aşure Yapılışı : Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın. Tek tek cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

MUHARREM AYI ORUCU NASIL TUTULUR? 
'Haram aylar' olarak adlandırılan aylar dört aydır. İslam'dan önce de Araplar bu dört ayı kutsal bilir ve bu aylarda savaşmazlardı. Bu ayları kutsal sayarlardı. Bu aylar Zilkade, Zilhicce (hac ayı), Recep ve Muharrem aylarıdır. İçinde bulunduğumuz bu ayda Muharrem'de oruç tutmak Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir.

Efendimiz şöyle buyuruyor: "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur. Muharrem Şehrullahtır (Allah'ın ayıdır). Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır (Müslim, Siyam, 202). Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine'ye geldiğinde, Ramazan orucu farz kılınmadan önce arkadaşlarına Muharrem orucunu tutmalarını tavsiye etmiştir. Ramazan orucunu emreden ayetler geldikten sonra ise şöyle buyurmuştur: "Muharrem ayının onuncu günü (aşure günü) Allah'ın günlerinden bir gündür. Artık isteyen o günde oruç tutar, dileyen de tutmaz." (Müslim, Siyam, 117) Böylece Muharrem ayının onuncu günü oruç tutmayı isteğe bırakmıştır. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) 'aşure' günü orucu ile ilgili talimatı ise şöyledir:"Aşureden önceki gün, aşure günü ve aşureden sonraki gün oruç tutunuz."

aşure nedir, aşure nasıl yapılır, asure tarifi, en güzel aşure tarifi, aşure yapmak için gerekli olanlar, aşurelik malzemeler neler, aşurenin içine neler konur, kolay aşure tarifi, aşure neden niçin yapılır, aşure ne zaman hangi gün yapılır, muharrem ayı aşure günü, asure gunu ne zaman, sahrap soysal aşure tarifi, oktay usta aşure tarifi, değişik aşure tarifleri, en güzel aşure tarifleri, aşurenin içine kaç çeşit malzeme konur, aşurenin içine nar koymak, aşure yapmak nasıl,

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

Teşekkürler yaptığınız yorum için.

 
Güncel Blog © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top