2015-fitre-miktarı-ne-kadar
2015 FİTRE MİKTARI NE KADAR

2015 yılı için ramazan ayının gelmesi ile birlikte bu yılki fitre miktarı da belli oldu. Bu yıl Diyanet İşleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu tarafından 2015-2016 yılı fitre miktarı açıklandı. Halk arasında Fıtır sadakası olarak da bilinen ve durumu kötü olanlara verilen fıtır sadakası, fitre miktarı ile ilgili bilgiler yazımızın devamındadır. 

Temel ihtiyaçalarının dışında belirli bir mala ve mülke sahip olan müslümanların durumları kötü olanlara verdiği sadakaya fitre denir. Her yıl ramazan ayının gelmesi ile beraber diyanet tarafından belirlenen fitre miktarı bir sonraki ramazan ayına kadar geçeli olmaktadır. 


Her yıl fitre miktarı belirlenirken Hadis-i Şerifler ülkenin ekonomik durumu hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınarak belirlenmektedir. 2015 yılı için fitre miktarı 11,50 Lira olarak belirlenmiştir. Diyanet işleri tarafından belirlenen bu miktar asgari tutar olmakla birlikte fitre verecek kişinin bir üst sınırı olmamaktadır. Yani en 11.50 olan miktar kişi tarafından arttırılabilinir. 


2015 Fitre Miktarı Ne Kadar?


2015 Yılı fitre miktarı diyanet işleri tarafından 11,50 lira olarak belirlenmiştir.


Fitre nedir? 
Ramazan ayının sonuna yetişen, zekat vermekle yükümlü her hür Müslüman'ın vermesi gereken bir sadakadır. Fıtır sadakası da denir. 

Fitre Kimlere Vâcibdir? 
Fitre vermek için şart olan, müslüman olmak, hür olmak ve aslî ihtiyaçlar dışında nisab miktarı mala sâhip olmaktır. Akıl ve bülûğ fitrede şart değildir. Zengin akıl hastalarının ve çocukların fitreleri, velileri tarafından verilmelidir. Fitre vâcib olduktan sonra nisab miktarı olan mal telef olsa bile, fitrenin ödenmesi şarttır. 

Fitre Ne Zaman Ödenmelidir? 
Fitre, Ramazan bayramının birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren vâcib olur. Fitreyi vermenin müstehab olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fakat fitrenin bayramdan birkaç gün, hatta birkaç ay önceden verilmesinde de bir beis yoktur. Böylece fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, noksanlarını telâfi etmeleri sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir. Bu görüş İmam Ebû Hanife'nindir. 

Diğer üç İmama göre, fitre, Ramazanın son akşamı güneşin batmasından itibaren vâcib hâle gelir. Ödemenin bayram namazından sonraya te'hiri de câiz değildir. Ramazan bayramının 1. günü fecrin doğuşundan evvel vefat eden veya fakir düşen kimseye fitre vermek vâcib olmaktan çıkar. Fecrin doğuşundan sonra vefat eden zengine ise, fitre vâcibdir. Mirasından ödenir. Nisab miktarını bulan mal, fitrenin vâcib olmasından sonra, ödenmeden telef olsa fitre sâkıt olmaz. 

Kimler Fitre Verir? 
Nisab miktarı malı olan bir müslüman, hem kendisi için, hem fakir olan çocukları için, hem de hizmetçisi için fitre verir. Zengin olan çocukların fitreleri, İmam-ı A'zam'a göre o çocuğun malından verilir. İmam-ı Muhammed'e göre ise, onu da babası verir. Bülûğa girmekle beraber aklî dengesi yerinde olmayan çocukların fitresini de yine babası verir. Henüz doğmayan çocuk için ise, fitre verilmez. Bir kimse, kendi evinde otursalar bile, babası, anası, dedesi, ninesi için fitre vermekle mükellef değildir. Akrabalar da böyledir. Babaları hayatta olsun olmasın dede, oğlunun fakir çocukları (torunları) için fitre vermekle mükellef değildir. 

Bir kimse kendi hanımıyla büyük ve akıllı olan oğlunun fitresini vermekle mükellef değildir. Çünkü bunlar kendilerine sahip ve tek başlarına tasarrufa yetkilidirler. Fakat bunların müsaadesini alarak kocanın veya babanın onlar yerine fitre vermesi câiz olur. Ve bunlar kendi evinde ve idaresi altında iseler izinsiz de verebilir. Fakat aslolan herkesin kendi fitresini kendi malından ödemesidir. İmam-ı Şâfiî'ye göre kadının fitresini kadın zengin bile olsa kocası öder. Fitre zekât gibi veren tarafından niyet edilmelidir. Ve fakirlere temlik suretiyle verilip fakirin mülkiyetine geçirilmelidir. Fitre verirken verilen şey'in fitre olduğunu belirtmek şart değildir. Fitreyi aralarında evlilik veya babalık - oğulluk (usul - füru') ilişkileri olanlar birbirlerine veremezler. Meselâ bir kimse fitresini fakir olan kocasına veya babasına veya oğluna veremez. 

Fitre Nasıl Ödenir? 
Bir kimse fitresini bir fakire verebilir. Fakat bir fitre bölünerek birkaç fakire verilemez. Müteaddit kimseler fitrelerini birleştirip tek bir fakire verebilirler. Müteaddit fitreler sahiplerinin izniyle karışmış halde fakirlere verilebilir. Her fitreyi ayrı ayrı vermek lüzumu yoktur. Bununla beraber ayrı ayrı verilmesi daha güzel görülmüştür. Fitreler mükellefin bulunduğu yerin fakirlerine verilmelidir. Başka yerlere gönderilmek mekruhtur.

fitre miktarı ne kadar, 2015 fitre kaç para, 2015 yılı fitre miktarı kaç para, bu yılki fitre zekat bedeli ne kadar, 2015 fitre ve zekat bedeli, ramazan ayı fitre bedeli, bu yıl kaç para fitre verilecek, fitre kimler verir, fitre kimlere ne zaman ne kadar verilir,

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

Teşekkürler yaptığınız yorum için.

 
Güncel Blog © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top