KENAN EVREN HAYATINI KAYBETTİ
bu yazı www.songuncell.blogspot.com'a aittir
Türkiye de bu hafta iki önemli isim hayatını kaybetti. Cuma günü Türk sinemasının önemli ismi olan Zeki Alasya'nın ardından bir hüzünlü haberde 9 Mayıs Cumartesi akşam saatlerinde geldi ve Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ölüm haberi oldu. Kenan Evren'in ölüm nedeni ile ilgili bilgileri yazımızın devamındadır. 

Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı olan ve 98 yaşında olan Kenan Evren yaklaşık 3 yıldır Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi GATA'da tedavi görmekteydi. Cumartesi akşamı durumu ağırlaşan Kenan Evren doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı ve hayatını kaybetti. 

1917 doğumlu olan Kenan Evren, Genelkurmay Başkanı iken 12 Eylül 1980'de askeri darbe düzenledi. 1982 Anayasa referandumuyla Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren, görevi 1989'da Turgut Özal'a devretmişti. 12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle, darbenin aktörlerinden Tahsin Şahinkaya ile birlikte yargılanan Kenan Evren müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dava temyiz aşamasında.

Kenan Evren Kimdir 
bu yazı www.songuncell.blogspot.com'a aittir
Kenan Evren 9 Kasım 1982 - 9 Kasım 1989 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı yapmıştı. Ahmet Kenan Evren, 17 Temmuz 1917; Alaşehir, Manisa doğumludur. Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 17. Genelkurmay Başkanıdır. 
Kenan Evren, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra devlet başkanı unvanını almış, 1982 Anayasasının halkoyuna sunulup yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'nin yedinci cumhurbaşkanı olmuştur. 18 Haziran 2014 tarihinde, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 Eylül 1980'de dönemin başbakanı Süleyman Demirel'e muhtıra vermek, T.C. Anayasasını ve Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan mühebbet hapis cezası verilmesine ve orgenerallik rütbesinin erliğe düşürülmesine karar verildi.

Yargıtay'da onanmalarıyla kesinlik kazanacak kararların, 24 Kasım 2014 itibarı ile Yargıtay sürecine henüz başlanmadı. 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe ile ülke yönetimine el konulması ve Türkiye'deki bütün özgürlükler askıya alınmasından sonra yasama ve yürütme yetkilerini kullanmak üzere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in liderliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu. 

Kenan Evren bu dönemde, MGK ve Genelkurmay başkanlığının yanı sıra devlet başkanlığını da üstlendi. MGK başkanı imzasıyla yayımladığı bildiride, Türkiye'nin iç ve dış düşmanlarının tahriki içinde olduğunu, devletin başlıca organlarının işlemez duruma getirildiğini, siyasal partilerin kısır çekişmeler içinde bulunduğunu, ülkenin savaş eşiğine getirildiğini belirtiyordu. TBMM ve hükümeti feshetti, bütün ülkede sıkıyönetim ilan etti. 20 Eylül'de Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli oramiral Bülent Ulusu'ya hükümeti kurma görevi verdi. Devlet başkanı olarak yurt gezilerine çıkarak 12 Eylül Darbesinin amaçlarını halka anlattı. 12 Eylül Darbesinin birinci yıldönümünde Danışma Meclisi'nin toplanacağını açıkladı. Üyeleri MGK tarafından seçilen Danışma Meclisi'nce hazırlanan ve MGK'ce denetlenen anayasanın kabul edilmesi için yoğun bir propaganda kampanyası yürüttü. 1982 Anayasası, 7 Kasım 1982 tarihinde yapılan referandumda yüzde 91.37'lik 'evet' oyuyla kabul edildi. Evren, yeni anayasanın 1. geçici maddesi uyarınca, yedi yıllık bir süre için, Türkiye'nin 7. cumhurbaşkanı sıfatını kazandı. MGK ve Genelkurmay başkanlığını da sürdürdü.

kenan evren kimdir, kenan evren hayatını kaybetti, kenan evren neden öldü, kenan evrenin ölüm nedeni, kenan evren kaç yaşında, kenan evren öldü mü, kenan evren öldürüldü mü, kenan evren ne zaman öldü, kenan evrenin hayatı, kenan evren

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

Teşekkürler yaptığınız yorum için.

 
Güncel Blog © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top