rüya nedir, rüyanın görmenin anlamı nedir, rüya neden görülür, rüya nasıl görülür, rüya görmek için ne yapmak lazım, sevgilimi rüyamda nasıl görebilirim, ölmüş annemi rüyamda nasıl görebilirim, rüya istenilince görülebiliniyor mu, rüya görmek kaç dk sürüyor, bir rüya ne kadar sürüyor, rüyalar gerçekten saniyeler kadar mı sürüyor, rüya görmek nedir, neden rüya görünür, rüya neden nasıl görülür, görülen rüyalar gerçekmidir, rüyayı nasıl görmek istediğimiz mümkün mü,
İnsanoğlunun yaşamındaki en çok yaptığı şey uykudur. Hepimiz hayatımızın büyük bölümünü uykuda geçiririz. Uyku günlük çalışmalardan yorgun düşen insanın bedeninin ve sinirlerinin dinlenme zamanıdır. Uyku denilince de akla gelen ilk şey ise rüyadır. İnsanlar sık sık rüyalar görür. Rüya görmek kimimiz için iyi olsa da yada hayırlı olsa da kimimiz için durum böyle eğildir.
Rüyalar bu güne kadar genellikle olanların yada olacakların habercisi diye bilinir. Rüya gören bir insan gördüğü rüyayı geçmişte yaşadığı bir olaya yada gelecekle ilgili bir olay yaşayacağına bağlamıştır. Peki gerçekte rüya neden görülür, kimler rüya görür, rüya görmenin anlamı nedir, bir rüya kaç dk sürer gibi konuları merak edenler için sizlere bu yazımızda rüya görmek ile ilgili bilgiler paylaşacağız.
Rüya nedir? Neden Rüya Görülür?
Rüya konusu ile ilgili günümüzde hala daha araştırmalar yapılıyor ve farklı tanımlar yorumlar çıkıyor. Rüya nedir neden görülür konusu ile ilgili en yaygın bilinen tahminler başlıca şöyledir;
- Rüya hakkında Batı bilginleri şu malûmatı veriyor: Rüyalar, uyanık iken geçen muhtelif olayların şuuraltı yankılanmasıdır. Başka bir tâbirle rüya günün tortusudur. Rüya ruhî hayatın mühim bir parçasıdır. Bir insanın bütün hayatı tıpkı bir ceviz kabuğu gibi bir rüya içine toplanabilir.
- Rüya, insanoğlunun kendini tanımaya başladıktan sonra hayal gücünü faaliyete geçiren ruhî bir olaydır.
- Bazıları rüyanın insan muhayyelesinin doğurduğu birtakım hezeyanlar ve evhamlardan ibaret olduğuna inanırlar. Halbuki bu yanlış bir inançtır. İnsan uyuduğu zaman cesedin bağlarından kurtulan ruh muhakkak ki büyük bir rol oynamaktadır. Rüyalar, uyanan adamın düşünceleridir, onları gizli bir kuvvet iyiliğimiz için faaliyete getirmiştir. Onun için her rüyanın bir mânâsı ve kendine has bir yorumu vardır. İptidaî insanlar rüyalarında atalarının veya insan üstü varlıkların kendilerini gösterdiklerini sanırlar ve böylece ruhlar âlemi ile bağ kurduklarına inanırlardı.
- Eski Mısırlılar, Güldanîler, İbranîler rüyaların geleceği' haber verdiğine, rüyanın sihirli bir kuvvet olduğuna inandıkları için rüya tâbirini bir bilgi dalı haline getirmiş ve onu bir hayli genişletmişlerdi.
- Hazret-i Yusuf'un hikâyesi bunun en bariz bir delilidir.
Hz. Yusuf henüz çocuk iken rüyasında on bir yıldızla güneş ve kamerin kendisine secde ettiklerini görmüş ve bunu ertesi gün babası Hz. Yakub'a anlatmış, o da bu rüyayı tâbir etmiş ve Hz. Yusuf'un büyük bir makama erişeceğini ' ve on bir kardeşiyle ana ve babasının, önünde hürmetle eğileceklerini söyleyerek, bunu şimdilik kardeşlerinden gizlemesini istemişti. Aradan yıllar geçmiş, Hz. Yusuf, Mısır Firavununun sarayında, tâbir edip gerçek çıkan rüyaları sayesinde büyük bir makama geçmiş ve meşhur hikâyesinde belirtildiği gibi, Mısır'a gelen kardeşleri ve ana babası huzurunda baş eğmişler ve böylece çocuk iken gördüğü rüya hakikat olmuş.
Neden rüya görürüz
Kimi araştırmacılara göre rüyalar uyku sırasında beyinde görülen etkinliklerin bir yan ürünü yalnızca; kimilerine göreyse insanların bilinçaltının kişiliklerinin geri planda kalmış yönlerinin kendine çıkış yeri bulduğu özel bir durum.Rüya araştırmaları denilince çoğu insanın aklına ilk gelen ad Sigmund Freud olsa gerek.Rüyaların bilinç altına giden ana yol olduğunu söyleyen Freud 'un ilk kitaplarından biri 1900 yılında yayımlanan"Rüyalar ve Yorumları" (Die Traumdeutung).Freud 'a göre rüyaların amacı günlük yaşamda bastırarak bilinçaltına atılmış ilkel çoğunlukla da cinsellik ve saldırganlıkla ilgili isteklerin dışa vurulmasıydı .Rüyalarda geçen ögelerin birçoğu sembolik bir biçimde bu bastırılmış istekleri gösteriyordu.Bu sembollerin gizli anlamlarını bulmak ve kişinin bastırılmış duygularını ortaya çıkarmaksa psikanalistin işiydi.
20.yüzyılın başlarında neredeyse Freud kadar popüler olan bir başka rüya kuramcısıda Carl Güstav Jung 'du.Jung Freud 'un rüyaların günlük yaşamda doyurulamayan ilkel gereksinimlerin biçim değiştirmiş hali olduğu görüşünü reddetmiş ve rüyaların işlevinin tamamlayıcı olmaktan çok dengeleyici olduğu görüşünü ortaya atmıştır.Yani insanların yaşam biçimlerinin getirdiği kısıtlamalar sonucu kişiliklerinin ortaya koyamadıkları yönleri rüyalarda ortaya çıkıyordu.Rüyalarda geçen semboller bilinçaltından gelen zihinsel görüntülerdi ve yadsıdığımız ya da endişe duyduğumuz yönlerimizi tanımamıza ve kabullenmemize yardım ediyordu.
Rüyaların Süresi
Rüyalarda yaşananlar inanılmayacak kadar hızlı gelişir. Bir kaç dakikalık rüya esnasında bile çok uzun sürdüğünü sanılan garip, şaşırtıcı ve çok değişik olaylar birbirlerini izler, bu nedenle rüyada zaman kavramı oluşmaz. Ancak zaman kavramını, uyandıktan sonra beyinin öğretileri ve alışkanlıkları doğrultusunda saptadığımız bir anlar toplamıdır sadece.
Bilim adamları rüyanın süresi üzerinde kesin bir sonuca varamamışlardır. Bir kısmı rüyaların sadece birkaç saniye sürdüğünü iddia ederken, diğer bir kısmı da saatlerce devam eden rüyaların olduğu fikrindedir. Bu tartışmalar sırasında Dr. B. Klein adında Amerikalı bir bilim adamı bir araştırmaya başlamış ve gönüllü olarak seçtiği kişileri hipnotize ederek uyutmaya başlamıştır ve belli bir süre sonra uyandırıp rüyalarını dinleyerek, bir rüyanın 20 saniyeyi geçmeyecek kadar kısa sürdüğünü belirlemiştir. Dr. Klein'ın sürdürdüğü bu araştırmanın sonunda en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçirmediği ortaya çıkmıştır.
Konu Hakkında Düşüncelerinizi Paylaşabilirsiniz.
.
Ana Sayfa
»
islam
»
rüya
»
rüya görmek
»
rüya neden görülür
»
rüya nedir
»
rüyalar alemi
»
sağlık
»
uyku
» RÜYA GÖRMEK NEDİR - NEDEN RÜYA GÖRÜRÜZ - RÜYA NASIL GÖRÜLÜR
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum Blogger 0 Facebook
Yorum Gönder
Teşekkürler yaptığınız yorum için.